Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έννοια της χημικής ισορροπίας – απόδοση αντίδρασης


         
            1. Σε δοχείο προσθέτουμε ποσότητες από τα σώματα Α και Β, οπότε σχηματίζεται το προϊόν Γ. Μετά το τέλος της αντίδρασης στο δοχείο περιέχονται:
α) μόνο το σώμα Γ,
β) τα σώματα Α και Γ,
γ) τα σώματα Α, Β και Γ.
Τι συμπέρασμα προκύπτει για την αντίδραση σε κάθε περίπτωση;

2. Για την αντίδραση:   Α  +  Β    Γ  +  Δ
ο βαθμός μετατροπής του Α είναι 0,4 και ο βαθμός μετατροπής του Β είναι 0,6.
α) Ποιο από τα δυο σώματα είναι σε περίσσεια;
β) Ποια είναι η απόδοση της αντίδρασης; 

3. Σε ένα δοχείο εισάγονται 5 mol CO και 6 mol Cl2. Με δημιουργία κατάλληλων συνθηκών τα σώματα αντιδρούν προς παραγωγή φωσγενίου (COCl2) σύμφωνα με την αντίδραση:
CO(g)    +    Cl2(g)         COCl2(g)
Αν μετά την αποκατάσταση της ισορροπίας το δοχείο περιέχει 148,5 g COCl2,
α) να υπολογιστούν τα κλάσματα των moles, για το CO και το Cl2, που μετατράπηκαν σε προϊόν,
β) ο συντελεστής απόδοσης της αντίδρασης.
Δίνονται:  Ar(C) = 12, Ar(O) = 16, Ar(Cl) = 35,5.                                                                                    (απ.:  α=0,3)

4. Σε δοχείο αναμιγνύονται 5 mol N2 και 15 mol H2, οπότε αποκαθίσταται η ισορροπία:  
                        N2(g)   +   3H2(g)       2NH3(g)
Αν το μίγμα ισορροπίας περιέχει 18 mol αερίων, να υπολογιστούν:
α) ο βαθμός μετατροπής του Ν2 και του Η2,
β) η απόδοση της αντίδρασης.                                                                                    (απ.:  αΝ2=0,2,  αΗ2=0,2,  α=0,2)

5. Σε κενό δοχείο εισάγεται αέριο μίγμα CO και Η2, που περιέχει τα συστατικά του με αναλογία mol 1:3 αντίστοιχα. Σε κατάλληλες συνθήκες πραγματοποιείται η αντίδραση:       
         CO(g)   +   2H2(g)       CH3OH(g)
Η ποσότητα της μεθανόλης που σχηματίστηκε είναι 3 mol, ενώ η απόδοση της αντίδρασης είναι 75%. Να υπολογιστεί η μάζα του αρχικού μίγματος CO και Η2.
Δίνονται: Ar(C) = 12, Ar(O) = 16, Ar(H) = 1.
(απ.:  136 g)

6. 5 mol NO και 2 mol O2 φέρονται σε αντίδραση που περιγράφεται από την εξίσωση: 
                          2ΝΟ(g)   +   Ο2(g)       2NO2(g)
Αν η απόδοση μετατροπής του ΝΟ σε ΝΟ2 είναι 40%, ποια είναι η αντίστοιχη απόδοση για το Ο2 και ποια η απόδοση της αντίδρασης;
(απ.:  αΟ2=0,5,  α=0,5)

7. Ισομοριακές ποσότητες Ν2 και Η2 εισάγονται σε δοχείο, όπου αντιδρούν μερικώς προς παραγωγή αμμωνίας. Αν στην κατάσταση ισορροπίας βρίσκονται 4 mol H2 και 4 mol NΗ3, να υπολογιστούν:
α) τα mol του αζώτου που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά,
β) τα mol του αζώτου στην ισορροπία,
γ) ο βαθμός μετατροπής του Ν2 σε ΝΗ3,
δ) η απόδοση της αντίδρασης.
(απ.:  αΝ2=0,2,  α=0,6)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

1. Πως προκύπτουν τα άτομα με σύνδρομο: α .   Kleinefelter ( XXY )           β .   Turner ( XO ) και            γ .   Triplo - X ( XXX ) 2. Το ένα από τα δύο γονίδια για το γαλανό χρώμα των ματιών ενός εμβρύου μεταλλάχθηκε προς το επικρατές κανονικό αλληλόμορφό του (καστανό χρώμα). Ζητείται να βρεθεί: α. Ποιο θα είναι το χρώμα των ματιών του παιδιού που θα γεννηθεί, εάν η μετάλλαξη συνέβη σε ένα κύτταρο της καταβολής της ίριδας του αριστερού ματιού; β. Εάν το παιδί αυτό παντρευτεί με γαλανομάτα γυναίκα, τι χρώμα ματιών θα έχουν τα παιδιά τους; (Από το κύτταρο της καταβολής της ίριδας του αριστερού ματιού προκύπτουν - με μιτωτικές διαιρέσεις - όλα τα κύτταρα της ίριδας του αριστερού ματιού). 3. Ο καθορισμός του φύλλου στις γάτες γίνεται όπως και στον άνθρωπο. Το καστανόμαυρο χρώμα οφείλεται στην παρουσία και των δύο αλληλόμορφων ενός φυλοσύνδετου γονι...

Προβλήματα στο κεφάλαιο 2

1.   Το παρακάτω δίκλωνο μόριο DNA … Α Τ Α Τ G … … T A T A C … αυτοδιπλασιάζεται σε καλλιέργεια μέσα στην οποία υπάρχουν μόνο ιχνηθετημένα νουκλεοτίδια που συμβολίζονται με A *, T *, C *, G * αντί των κανονικών νουκλεοτιδίων. Να γραφούν τα μόρια που θα προκύψουν μετά τον πρώτο και το δεύτερο διπλασιασμό. Δικαιολογήστε την απάντησή σας. 2.   Δίκλωνο μόριο DNA περιέχει μόνο ραδιενεργό φωσφόρο ( P ). Αυτοδιπλασιάζεται σε περιβάλλον όπου υπάρχει μόνο ραδιενεργό άζωτο (Ν). Όμως τα θυγατρικά μόρια που δημιουργήθηκαν αυτοδιπλασιάζονται σε περιβάλλον όπου δεν υπάρχουν ραδιενεργά στοιχεία. Να αναπαραστήσετε όλα τα μόρια που αναφέρονται, σχεδιάζοντας τα μη ραδιενεργά τμήματα του DNA με συνεχή γραμμή, αυτά που έχουν ραδιενεργό φωσφόρο με διακεκομένη γραμμή και αυτά που έχουν ραδιενεργό άζωτο με τελείες. Να αιτιολογήσετε τη μορφή που δώσατε στα σχέδιά σας. 3. Μία από τις δύο αλυσίδες του DNA που έχει τη σύνθεση βάσεων αδενίνη (Α): 21%, γουανίνη ( G ): 29%, κυτο...